O marinată este un amestec de ingrediente folosite pentru a adăuga gust suplimentar cărnii de vită. În timp ce unele marinate acide sau enzimatice pot fragezi carnea, rolul principal al unei marinate este de a îmbogăți aroma preparatelor. Pentru a obține o carne fragedă și reușită, trebuie să selectați metoda potrivită pentru piesa aleasă și să o gătiți după recomandări.
➤ DIFERITE TIPURI DE SOSURI
Marinatele umede folosesc combinații de ingrediente lichide și uscate pentru a crea infuzii de aromă.Marinatele uscate sunt alcătuite doar din ierburi uscate și condimente. Umiditatea din carnea de vită absoarbe uleiurile esențiale din ingredientele uscate, oferindu-le o aromă minunată.Pastele sunt alcătuite din ierburi, condimente și puțin lichid. Uleiul, ghimbirul și usturoiul sunt adesea adăugate pentru a lega ingredientele
➤ CUM SE PĂSTREAZĂ SOSURILE
Aruncați orice baiț – lichid, uscat sau pastă care a intrat în contact cu carnea de vită crudă.Păstrați orice amestec uscat nefolosit într-un recipient etanș.Refrigerați marinatele lichide neutilizate într-un recipient închis timp de maxim 1-2 zile.Pastele acoperite cu folie de plastic se pot păstra de asemenea, în frigider timp de 1-2 zile.
➤ MARINATE LICHIDE
Cât de multă marinată folosim?
Utilizați o jumătate de cană de marinată pentru a aroma aproximativ de 500 g de carne de vită.
Evitați ingredientele zaharoase – zahărul se va arde înainte ca carnea de vită să fie gătită.
Nu adăugați cantitate prea mare de ingrediente sărate cum ar fi sosul de soia -extrag sucurile naturale din carne, uscând-o.
Cât timp să marinăm?
Puneți carnea de vită în marinata pregătită și lăsați-o să se absoarbă aromele.
Acoperiți și refrigerați întotdeauna carnea de vită marinată dacă nu intenționați să o gătiți în 20 de minute de la preparare.
Marinați bucățile mari de carne de vită ( de exemplu pentru fripturi), timp de 12-24 ore.
Cuburile de carne pentru kebab au nevoie de maxim 2-3 ore de marinare.
Cum să gătești carne de vită marinată
Îndepărtați carnea de vită din marinată și tapetați-o ușor cu șervete de hârtie.
Gătiți carnea de vită folosind metoda dvs. de gătit planificată.
Nu vărsați marinată peste carnea în timpul gătitului, deoarece va strica gustul cărnii și va afecta modul de gătire.
Pentru a menține carnea de vită umedă (dacă e cazul), ungeți-o cu puțină marinată pe măsură ce se gătește, cu excepția ultimelor minute de gătire.
➤ MARINATE POPULARE
Marinatele sunt rapide și ușoare, mai ales dacă rămânem în combinații simple de aromă. Experimentați cu aceste combinații:
Condimente proaspete, precum cimbru și rozmarin, cu ulei de măsline
Un amestec de sos de roșii și sos Worcestershire
Sos de soia, puțină miere și suc de portocale
Sos de roșii, puțin oțet de vin roșu și muștar Dijon
Ulei de măsline, puțin suc de lămâie și oregano și/ sau rozmarin uscat