UN STEAK DE
VITĂ PERFECT

UN STEAK DE
VITĂ PERFECT

Ce piese sunt potrivite pentru steakuri?

Cele mai des întâlnite piese de steak sunt mușchiulețul, antricotul, t-bone-ul și vrăbioara.

 

Motivele pentru care tăieturile de carne de vită descrise mai sus fac cele mai bune steakuri este că sunt din mușchii care nu fac prea mult exercițiu și astfel sunt foarte fragede. Acest lucru le face excelente pentru metodele de gătit cu căldură uscată, cum ar fi grătarul sau prăjirea în tigaie. Unele bucăți de carne sunt delicioase atunci când sunt gătite folosind căldură umedă, dar ar fi extrem de dure și greu de mestecat dacă sunt gătite folosind căldură uscată. De aceea, pentru cele mai bune steak-uri sunt recomandate anumite piese.

 

Acestea sunt mult mai delicate decât alte piese de carne de vită, iar gătitul rapid și căldura intensă sunt perfecte pentru rumeni exteriorul, în timp ce interiorul poate fi mâncat cât de ”în sânge” se dorește.

 

Pentru a evalua calitatea unui steak de vită, există mai multe criterii pe baza cărora inclusiv cele mai mari concursuri din lume (cum ar fi World Steak Challenge la care anul acesta participă și carnea Premium Angus) se ghidează în jurizarea cărnii. În aceste competiții calitatea cărnii este notată atât în stare crudă, cât și gătită. Pentru a păstra o unitate în acest proces, bucătari vestiți prepară piesele la un nivel mediu, la o temperature de 50-55 de grade Celsius, apoi o lasă să se odihnească pentru 5 minute, înainte de a se trece la cea de a doua etapă.

 

 

Criterii de evaluare a cărnii crude: aspect, miros, culoare, marmorare, consistența zonelor de grăsime
Criterii de evaluare a cărnii gătite: aspect, aromă, frăgezime, suculență.