TIPURI DE
GRILL

TIPURI DE
GRILL

Cea mai utilizată și cea mai iubită metodă de gătire a cărnii de vită este cea la grătar. Acest lucru se datorează gustului preparatelor gătite în această metodă, dar și pentru că aceasta este o alegere mai sănătoasă. Pentru cei pasionați de steak-urile delicioase, iată tipurile de grill ce pot fi utilizate și caracteristicile lor de bază.

 

  1. Grătar cu cărbune:

Un grătar cu cărbune este ușor de folosit, iar alimentele gătite în acest mod dobândesc o aromă bogată și suculentă. Toate grătarele cu cărbune funcționează pe același principiu – cu cât este mai mult aer, cu atât grătarul va deveni mai fierbinte. Unul dintre avantajele de a putea regla intrarea și evacuarea aerului este că odată ce temperatura se stabilizează în zona de gătire, aceasta rămâne constantă, cu condiția să fie suficient cărbune. Acest lucru este deosebit de benefic atunci când gătiți bucăți mari de carne pentru perioade lungi de timp, ceea ce le permite să se frăgezească și să devină o carne delicată, cu arome pronunțate.

 

  1. Grill de fierbător cu cărbune:

Acest tip de grătar este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de grătare cu cărbune. Este simplu, în formă de fierbător de apă, cu un fund rotunjit, un capac strâns, detașabil si un suport. Cărbunele se duce în partea inferioară a grătarului, care permite ca cenușa și alte resturi de gătit să scadă liber de la sursa de căldură și să mențină un flux uniform de aer asupra cărbunelui. Componentele acestui tip de grătar sunt de obicei realizate din metal și sunt relativ ușoare. Ele vin în diferite dimensiuni, dar sunt în cea mai mare parte portabile și de obicei necesită mai puțin cărbune pentru utilizare.

 

  1. Grill-ul Kamado:

Grill-ul Kamado, numit și ceramic grill Kamado,  este o versiune mai sofisticată a grătarului de cărbune și a crescut în popularitate în ultimii 10 ani. Grătarul Kamado are o formă mai alungită, similar cu conturul unui ou. El este mult mai greu decât grătarul obișnuit, deoarece este făcut dintr-un material ceramic mai gros și poate cântări între 150-500 kg, în funcție de mărimea sa. Datorită masei sale termice și mai mult a designului, chiar și o mică ajustare a fluxului de aer, pe un grătar Kamado poate face o schimbare semnificativă a temperaturii. Grătarul Kamado este de obicei preîncălzit timp de 45- 60 de minute, pentru a aduce pereții groși aproape de temperatura dorită înainte de gătit. Utilizează cărbune de forfecare naturală, din lemn de esență tare, ca sursă de căldură, producând mai puțin cenușă decât brichetele fabricate din cărbune. Deși grilajele Kamado excelează ca o sursă de căldură extrem de bună, versatilitatea gătitului le face atrăgătoare.

 

  1. Grill cu pastile/ peleți:

Deși acest tip de grătar a fost scos din uz încă de acum 30 de ani, acestea a revenit în ultimii ani, ca alternativă accesibilă la alte tipuri de grill. Unul dintre cele mai atrăgătoare lucruri legate de grilul acesta este că se comportă atât ca un afumător, cât și ca un grătar, fiind o caracteristică de vânzare fantastică. Pastilele de lemn cu dimensiunea unui bob de mazăre sunt încărcate și sunt livrate într-un vas de ardere. În funcție de preferințe, termostatul și vasul de ardere funcționează electronic pentru a menține grătarul aproape de temperatura dorită. Acest lucru este convenabil, mai ales pentru bucătari, permițându-le să gătească carnea fără prea multă monitorizare. Datorită setărilor electronice, grătarul necesită o sursă de alimentare care trebuie conectată pentru întregul proces de gătire și răcire.

 

  1. Grill cu gaz:

Asociația Hearth Patio and Barbecue (H.P.B.A) afirmă că 72% din gospodăriile din SUA au un grătar și mai mult de 200 de milioane de oameni se pot bucura de gătit în aer liber.  Grill-ul cu gaze naturale formează majoritatea acestor grătare și vine într-o diversitate ridicată de tipuri. Aceste grill-uri cu gaze sunt convenabile, se încălzesc rapid și există multe opțiuni de acces disponibile pentru a îmbunătăți experiența de gătit. Accesoriile, cum ar fi arzătoarele laterale, luminile, termometrele integrate pentru alimente și zonele dedicate carnivorilor, combină diferite gadget-uri iar industria mereu adaugă noi inovații. Grătarul cu gaz, necesită cel mai scurt timp de preîncălzire înainte de a începe grătarul.

 

Care este stilul tău?

Înainte de a decide tipul de grill potrivit, ia în considerare spațiul disponibil, stilul de gătit preferat dar și dotările necesare. În lipsa unei prize, de exemplu, un grătar de pellete este scos din uz sau dacă spontaneitatea este stilul tău, un grătar încetinitor și stabilizator probabil că nu se potrivește.

Iată cum poți găti corect carnea de vită Angus pe grill.