CARE E DIFERENȚA DINTRE
BARBEQUE ȘI GRĂTAR?
Știți diferența dintre barbecue și grătar?
Prin ambele tehnici steakul de Angus poate fi uimitor de bun, dar există o diferență foarte importantă între cele 2 tehnici.
Pe timp de vară toată lumea se mută din bucătăriile lor pe terasă, în curte sau la iarbă verde pentru a face grătar sau poate un barbecue. Există o diferență între cele două? Deși avem tendința de a folosi cuvintele „grătar” și „barbecue” ca fiind sinonime, există o diferență între grătar sau grill și barbecue. Și, dacă ești un adevărat bucătar – chiar dacă doar amator, aceste diferențe contează cu adevărat! Însă mulți iubitori de steak-uri de vită Angus ajung să fie frustrați atunci când steakul mult așteptat se lipește de grătar sau ajunge să fie carbonizat. O soluție este să știi cât timp să gătești diferite piese de carne de vită și la ce temperatură pentru a avea gradul de frigere dorit. Dar, de asemenea, este important să avem instrumentul adecvat pentru a obține rezultatul dorit. Cei mai importanți factori care diferențiază un grill de un barbecue este tipul de căldură utilizat și timpul total de gătire.
GRILL sau GRĂTAR
Este ceea ce fac majoritatea oamenilor în curțile lor pentru a-și pregăti cina sau pentru a se bucura cu prietenii lor de weekend la aer curat la iarbă verde. Cu grătarul se gătește mâncarea fierbinte și rapid (de obicei la 260-290 de grade Celsius sau mai mult). Carnea de vită Angus, hamburgerii și micii din carne de vită Angus sunt foarte buni pentru grătar. Se pot găti de asemenea multe legume și unele fructe foarte bine pe grătar. Gătirea se face la căldură directă, unde flacăra (fie gaz, fie cărbune) se află direct sub carne. Gătirea se face cu capacul grătarului ridicat în sus, astfel că sursa de căldură directă vine din partea de jos, și nu uniform din toate direcțiile.
Barbecue
Gătitul pe barbecue se pretează atunci când doriți să gătiți carne de vită Angus la temperaturi scăzute, lent pe o perioadă mai lungă de timp. Barbecue este folosit, de obicei, pentru piese de carne precum coaste, brisket, greabăn, bavetă sau bucăți mai mari inclusiv din pulpă sau sfert, dar și piese premium, pentru a intensifica aromele.
Piesele mai mari din pulpă sau sfert tind să fie mai dure și au nevoie de căldura scăzută și lentă a unui grătar (sau a unui aragaz lent) pentru a le obține bune și fragede. Mâncarea la barbecue este gătită la foc foarte mic (de obicei 110 grade Celsius sau și mai puțin) pentru o perioadă foarte lungă de timp (ore, sau chiar toată ziua). Gătitul se face adesea cu căldură indirectă și carnea nu este așezată direct peste flăcări, ca pe un grătar. Când faceți barbecue, e important să fie suficient spațiu în interiorul grătarului în care puteți pune piesele mai mari cu capacitatea de a controla diferitele tehnici pe care le veți utiliza în procesul lent de gătire.
Cărbunele sau lemnul sunt utilizate în mod obișnuit ca sursă de căldură, ca și pentru grătar. Diferite tipuri de lemn degajă diferite arome, afumând carnea ușor. Cei mai buni chefi bucătari se mândresc cu un timp de gătit îndelungat pentru a obține carnea cea mai fragedă și mai aromată.