
ROASTING BEEF – PRĂJIREA CĂRNII DE VITĂ
Gătitul cărnii la flacără deschisă se numește prăjire. Primii bucătari așezau carnea pe vatră, în apropierea acesteia sau suspendate deasupra focului. În cele din urmă, a fost inventată una din minunile zilelor noastre – cuptorul. Iar prăjirea nu a fost niciodată mai ușoară.
Prăjirea cărnii de vită se referă la gătirea în cuptor, într-o tavă de prăjire cu (sau fără) grătar, până când se rumenește la exterior dar rămâne suculentă în interior.
Friptura este unul dintre cele mai simple moduri de a găti carnea de vită și cel mai potrivită pentru bucățile mari. Este adevărat că, din cauza dimensiunii lor, cele mai multe fripturi de vită vor avea nevoie de câteva ore pentru a fi gătite, însă, prin gătirea potrivită, carnea de vită poate deveni un preparat incredibil de fraged și gustos.
Iată mai jos 4 pași simpli pentru obținerea fripturii de vită, prin prăjire la cuptor:
Pasul 1
Alegeți piesa de carne potrivită
Există multe feluri de carne de vită care se pretează bine pentru friptură – orice piesă din pulpă (capac, nucă, fricandou, rasol alb) sau din roastbeef (bavetă, greabăn, coaste, chiulotă, etc). Important la acest mod de gătire e ca piesa să fie ori întreagă, ori tăiată gros. Planificați între 100 – 150 grame per porție pentru fripturile dezosate și între 150 și 200 grame per porție pentru fripturile cu os.
Pasul 2
Pregătiți carnea pentru prăjire
Preîncălziți cuptorul la 165°C. Puteți alege să asezonați carnea de vită simplu, doar cu sare și piper sau să faceți o marinare uscată.
Așezați carnea, cu partea de grăsime în sus, pe un grătar, în tava de prăjit (puțin adâncă). Fripturile cu os, cum ar fi antricotul cu os, nu au nevoie de grătar. Introduceți un termometru pentru cuptor sau un termometru cu sondă în partea cea mai groasă a fripturii, asigurându-vă că nu atinge grăsimea, osul sau tava. Nu adăugați apă și nu acoperiți friptura (acestea ar găti friptura la aburi, nu ar permite prăjirea).
Sfat: O tigaie de prăjit destinată pentru cuptor este o tavă puțin adâncă special concepută pentru prăjire. Aceasta are un grătar, care menține carnea deasupra sucurilor și permite căldurii să circule în jurul cărnii. În mod ideal, laturile tigăii de prăjit ar trebui să aibă o înălțime de maxim 5 – 6 cm. Dacă nu aveți o tavă de prăjit, așezați un grătar de sârmă rezistent la cuptor în interiorul unei tăvi de copt de 33×23 cm.
Pasul 3
Gătiți friptura de vită în cuptor
Cât timp? Depinde de friptura pe care o gătești și de mărimea acesteia.
O friptură de 1,5 kg poate fi gata în doar 30 de minute, dacă o preferați la un grad de gătire mediu. Cu cât bucata de carne gătită e mai mare, cu atât va crește timpul necesar.
Când gătiți o friptură în cuptor, păstrați-o descoperită până când este prăjită la gradul de coacere dorit. După scoaterea din cuptor, acoperiți-o cu folie de aluminiu și lăsați-o să stea 15 minute înainte de a o tăia. Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie, împiedicând scurgerea lor în timpul tăierii. Acest proces e important pentru a evita o carne iscată, seacă.
Sfat: Fripturile care cântăresc mai mult de 2,5 kg ar trebui să fie acoperite cu o folie de aluminiu sau foaie de copt umedă, la jumătatea timpului de gătire pentru a evita rumenirea excesivă.
Pasul 4
Tăiați și serviți friptura de vită
Transferați friptura pe o planșetă de tăiat, un suport de lemn sau un platou. Cu o furculiță mare țineți friptura pe loc, în timp feliați cu un cuțit lung și ascuțit de tranșat.
Pentru o friptură cu os, tăiați de-a lungul osului coastei cu vârful cuțitului, pentru a elibera felia de pe os, apoi puteți felia carnea.
➤ Pentru viitoarea ta friptură, încearcă un produs local, precum carnea de vită Premium Angus, obținută în ferma din Sibiu.