SOSURI, MARINADE ȘI
CONDIMENTE

SOSURI, MARINADE ȘI
CONDIMENTE

Care este diferența dintre sosul de grătar și marinadă? La ce se folosește fiecare și în ce moment al gătirii? Ambele conțin lichid și condimente, dar se folosesc în mod diferit.

 

Nu lăsați numele să vă păcălească: sosul de grătar poate fi folosit fie la barbecue, fie la grill și se folosește pentru asezonarea steak-urilor, spre final sau după ce acestea au fost preparate la gradul de gătire dorit și se consumă împreună cu carnea.

 

Marinadele, în schimb, se folosesc pentru frăgezirea și aromatizarea cărnurilor, legumelor sau chiar și a fructelor, înainte ca acestea să fie fripte pe grătar. Carnea, legumele sau fructele se înmoaie în marinadă, absorb aromele și o parte din lichid, iar restul rămas din marinadă se aruncă.

 

În timp ce carnea se ține la marinat, ea se păstrează la rece un anumit timp, în funcție de rețetă. După aceea se scoate de la frigider, se aduce la temperatura camerei împreună cu sosul, se scoate din marinadă și se așază pe grătarul încins pentru câteva minute pe fiecare parte pentru a forma crusta specifică. Aceasta va menține în interior carnea moale, suculentă și aromată.

 

Condimentele pot fi folosite în orice metodă de gătit. Ele sunt ingrediente pentru sosurile de grătar sau pentru marinade, deci combinate cu lichid, dar se pot folosi și ca atare, în mediu uscat. Multe alimente preparate la barbecue sunt tratate cu un amestec uscat de condimente înainte de a fi gătite. Această metodă poate fi de asemenea folosită pentru grill.

 

Atunci când vă decideți să preparați o marinadă sau un sos de grătar, gândiți-vă la felul de arome pe care doriți să-l creați. Un sos de grătar în stil american foarte simplu și dulce se potrivește oricărei ocazii, este practic și rapid; dar poate doriți să creați ceva special – atunci puteți opta pentru o marinadă inspirată din Caraibe.

 

Pentru o carne la grătar diferită, exotică, puteți încerca și o marinadă inspirată de Thai. Folosiți lemongras, ardei iute, usturoi și ghimbir, sau chiar mai simplu, încercați să acoperiți carnea cu o pastă de curry thai verde amestecată cu puțin lapte de nucă de cocos sau iaurt.

 

Salatele fac adesea diferența atunci când vine vorba de un preparat la grătar. O salată de cartofi noi cu maioneză și usturoi sau o salată simplă cu varză albă, morcovi, ceapă și maioneză, va fi cu siguranță apreciată. Adăugați pâine proaspătă, murături și o selecție de sosuri.

 

În cele din urmă, nu uitați de legume pentru a adăuga culoare în farfurie. Puteți pregăti la grătar o mulțime de legume, odată ce căldura s-a stabilizat puțin. Încercați ardei tăiați în jumătate și umpluți cu cuscus, înfășurați-i în staniol și gătiți-i până când se înmoaie. Sau, pur și simplu, adăugați felii de vinete și dovlecei pe grătar.

 

Că este vorba despre un grătar obișnuit în familie ori cu prietenii, sau de o masă festivă a cărei piesă de rezistență este un steak aromat și suculent, cel puțin la fel de bun ca cel servit la restaurantele selecte din oraș, nu trebuie să pierdem din vedere alegerea cu cea mai mare grijă a ingredientelor de calitate: carnea de vită Angus proaspătă și marmorată și amestecul potrivit de condimente.