5 SOSURI PENTRU
CARNE DE VITĂ ANGUS

5 SOSURI PENTRU
CARNE DE VITĂ ANGUS

1. Salsa verde:
Gata în 15 minute, acest sos pentru carne de vită cu specific italian este verde picant și nu necesită fierbere. Pregătirea este simplă: se taie mărunt câte o legătură de pătrunjel, arpagic și mentă proaspătă și se amestecă într-un bol împreună cu 1 linguriță de capere, 2 sau 3 hamsii, 1 grăunte de usturoi zdrobit, sucul de la o lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine și se asezonează după gust.

2. Sos cremos de piper:
Se pun 2 linguri de oțet balsamic din vin roșu într-o tigaie adâncă antiaderentă și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă 150 ml de stoc de pui și se reduce totul până la jumătate la foc mare. Se adaugă 2 lingurițe de piper verde, zdrobind câteva dintre ele ușor cu dosul lingurii de lemn. Se asezonează, se readuce la punctul de fierbere, se adaugă 4 linguri de smântână dulce, se omogenizează și se lasă la foc mic încă 1-2 minute, până ce amestecul capătă un pic de consistență.

3. Sos rapid de vin roșu:
Prin acest sos bogat și ușor alcoolizat optați pentru un bistro clasic. Se toarnă 250 ml de stoc de vită într-o cratiță și se reduce la jumătate. Se adaugă 125 ml de vin roșu, 2 lingurițe de zahăr brun și 1 linguriță de oțet balsamic și se mai lasă încă 10 minute la foc mare, până ce lichidul ajunge la jumătate. Condimentați după gust și serviți.

4. Sos de ciuperci:
Nimeni nu ar strâmba din nas la un sos retro din ciuperci la grătar, dar acest sos cremos este și mai rafinat. Se încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă 6 ciuperci de cultură tăiate felii, se călesc 5 minute până se înmoaie, apoi se adaugă un cățel de usturoi și 2 linguri de brandy și se amestecă. Se lasă la fiert până ce brandy-ul se evaporă, apoi se adaugă 4 linguri de smântână dulce și 1 linguriță de muștar cu boabe întregi. Se lasă la foc mic să fiarbă încă 2-3 minute, se asezonează după gust și se servește.

5. Sos la rece:
Într-un bol destul de încăpător se pun 1 ceașcă de boabe de porumb,  ½ ceașcă de roșii tăiate cubulețe și curățate de semințe, ½ ceașcă de castraveți tăiați, fără semințe, 3 linguri de ceapă verde tăiată mărunt, 2 lingurițe de oțet din cidru de mere, 2 lingurițe de ulei de măsline, 1 linguriță de zahăr, 1/2 linguriță chimen măcinat și ¼ lingurițe de sare. Toate ingredientele se amestecă bine, se acoperă și se lasă la frigider cel puțin 1 oră, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă. Se servește rece. Dacă folosiți boabe de porumb proaspăt coapte, nu mai este nevoie să adăugați lingurița de zahăr la prepararea sosului.

Pentru a achiziționa o carne de vită de calitate la cel mai corect preț per kg, intră pe magazinul online și selectează un steak de vită la care poți găti cele mai bune sosuri pentru carne.