VINUL POTRIVIT LA
CARNEA DE VITĂ ANGUS

VINUL POTRIVIT LA
CARNEA DE VITĂ ANGUS

Pentru un meniu de succes trebuie să știm care sortiment de vin se potrivește cărui fel de friptură, astfel încât asocierea lor să fie o alegere inspirată. Calitatea cărnii deține un rol covârșitor în obținerea unui preparat de succes dar nu sunt deloc de neglijat nici modalitatea de gătire, gradul de gătire, ingredientele și garniturile folosite la preparare, cele din urmă creând note distincte, în funcție de combinații.

 

În principiu, carnea albă se potrivește cu un vin alb sau roze, iar cea roșie cu vin roșu. Asocierile trebuie să fie complementare ca gust. Se vor evita, de exemplu, combinații de amar cu amar/acid și se va opta pentru combinații de dulce cu sărat, iar vinurile acide completează bine mâncărurile bogate în grăsimi. O altă regulă de bază este potrivirea mâncărurilor rafinate cu vinuri rafinate, iar mâncărurile uzuale/tradiționale pot fi îmbinate cu vinuri de casă sau vinuri tinere.

 

Ce soiuri de vin se potrivesc cu Black Angus?

Pentru carnea de vită se potrivesc vinuri roșii seci sau demiseci, ușoare sau mediu-corpolente, cu un nivel de acid ușor mai ridicat: Merlot, Fetească Neagră, Cabernet.

 

Carnea de vită Angus, fiind un sortiment de carne cu aspect marmorat, bogat în grăsime intramusculară, în general se potrivește foarte bine cu un vin roșu robust. Acesta va fi ideal pentru orice antricot sau cotlet, fie el o friptură ribeye, un steak fraged sau un antricot la cuptor.

 

Pentru că friptura estompează gustul taninului din vin, alături de ea este recomandat să asociem un vin roșu puternic și intens, bogat în taninuri, de culoare rubinie. Savoarea unei fripturi în sânge va fi bine evidențiată de soiuri precum Cabernet Sauvignon sau Malbec. Intensitatea vinului scade proporțional cu gradul de gătire.

 

Pentru carnea de vită mai puțin grasă se potrivesc soiuri ca Pinot Noir. Pe măsură ce rumenim mai bine carnea, gustul ei capătă note ușor amărui, drept pentru care îi vom alătura soiuri mai dulci de Cabernet Sauvignon, precum Coonawarra, Napa Valley sau chiar Bordeaux.

 

Indiferent de preparat, un vin potrivit poate fi complementar pentru carnea de vită, trebuie doar ales cu grijă și puțină pricepere.