Hammer Steak Angus la grătar sau la cuptor

Hammer Steak Angus la grătar sau la cuptor

Hammer Steak este o piesă de vită deosebită, apreciată de cunoscătorii și iubitorii de carne de vită dar mai ales apreciată de fanii înrăiți ai grătarului. Această bucată de vită impresionează prin textură untoasă și aroma intensă dată de os. Prepararea hammer steak-ului se poate face în cuptor sau pe grătar. Acest preparat poate fi păstrat la frigider timp de 30 de zile.

Pentru RUB:

2 linguri de sare de mare

2 linguri de piper negru zdrobit

2 linguri de pudră de ardei iute

2 lingurițe de zahăr brun moale

2 lingurițe de praf de usturoi

2 lingurițe de praf de ceapă

1 linguriță de fulgi de chili

 

Se amestecă condimentele și se unge Hammer Steak-ul cu acest RUB într-un strat generos. Dacă nu aveți timp puteți folosi un mix de condimente de la Fuchs. Acoperiți și lăsați bucata de carne la frigider peste noapte.

 

Unt aromatizat:

250 g unt

1 buchet de pătrunjel

1 buchet de arpagic

4 căței de usturoi umpluți sau folosiți usturoi proaspăt

coajă de la 1 lămâie verde + sucul aferent

sare de mare

piper

 

Gătit la grătar/smoker

  1. Scoateți Hammer Steak-ul din frigider și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei (acest lucru va dura cel puțin 30 – 45 de minute).
  2. Legați bucata de vită cu o sfoară de bucătărie.
  3. Preîncălziți și pregătiți grătarul pentru gătirea cu căldură indirectă. Temperatura pentru grătar cu cărbuni sau gaz = 200 grade. Temperatura pentru afumător cu peleți =121 C.
  4. Așezați Hammer Steak-ul pe grătar, pentru gătire indirectă, deasupra părții de grătar neaprinsă. Sub grill adăugați o tavă de aluminiu cu apă (va colecta grăsimea topită care se va scurge și care ulterior se poate folosi la a face un sos).
  5. Închideți capacul grătarului pentru aproximativ 2 ore.
  6. Hammer Steak-ul parțial gătit se unge cu untul aromatic, se înfășoară într-o folie de aluminiu și se pune din nou pe grătar.
  7. Se gătește până când ajunge la o temperatură internă de cel puțin 90°C (acest lucru va dura cel puțin încă 3-4 ore, ideal ar fi la 92 de grade, dar și la 96 de grade sau mai mult).
  8. Apoi se lasă să se odihnească timp de 30 de minute și se poate servi.

 

Gătit la cuptor prin metoda de slow-cooking

  1. Urmăriți pașii de condimentare de mai sus (marinare uscată).
  2. Preîncălziți cuptorul la 150°C.
  3. Grătarul se fixează pe cea de mai jos poziție a cuptorului iar Hammer Steak-ul se așază cu osul în sus, pe grătar.
  4. Se rumenește timp de aproximativ 4-5 ore, până când carnea devine aurie și crocantă la exterior.
  5. (Variațiuni) Pentru a fi mai suculent, Hammer Steak-ul se poate găti fie într-o oală închisă sau înfășurat într-o folie de aluminiu.
  6. Opriți cuptorul și lăsați carne de vită să se odihnească încă 5 minute, cu ușa cuptorului deschisă.
  7. Carnea va fi gătită când temperatură interioară va ajunge la 56°C. ATENȚIE: Nu introduceți sonda prea mult în interior să atingă osul.

 

Poftă bună!