Beef Wellington – festin regal cu carne de vită Karpaten Premium Angus

Beef Wellington – festin regal cu carne de vită Karpaten Premium Angus

În timp ce istoricii cred, în general, că felul de mâncare este numit după Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, originea exactă a numelui este neclară și nu a fost găsită nicio legătură exacta între felul de mâncare și numele ducelui.

Insa, dacă doriți să vă răsfățați familia în stil regal de Crăciun atunci Beef Wellington este cea mai bună opțiune. Beef Wellington este un sortiment de friptură de origine engleză, preparat din mușchiuleț de vită acoperit cu pateu (adesea pateu de foie gras) și ciuperci Duxelles, învelit în aluat pufos, apoi copt la cuptor.

Nu există nicio îndoială că vită Wellington este delicioasă. Cum ar putea să nu fie? Exteriorul este format dintr-o crustă ușoară de unt crocanta, de un auriu stralucitor. Feliind-o, vom descoperi mai multe straturi de ingrediente alese din lumea occidentală: felii de prosciutto,  ciuperci sălbatice Duxelles și, în cele din urmă, foie gras, toate acestea învelind un miez de file de vită gătit la temperatura medie.

În rețeta propusă mai jos vom include învelirea cărnii în șuncă de Parma pentru a reține umiditatea și pentru a preveni inmuierea aluatului.

 

Alegerea ingredientelor

1 kg de file de vită Angus

Sare kosher și piper negru proaspăt măcinat

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

2 linguri de muștar galben

1 kg de ciuperci Duxelles

4-6 felii subțiri de șuncă (șuncă de Parma sau Iberico)

1 (foaie de 7 până la 8 1/2 uncii) de aluat, decongelat

2 gălbenușuri mari de ou, bătute

sare grunjoasă, pentru presărat deasupra

usturoi

ceapa

 

Mod de preparare

Rumenirea mușchiulețul: 

Sărați și piperați generos fileul de vită Angus. Prajiti fileul intr-o tigaie mare, la foc mediu-mare, pe fiecare parte timp de aproximativ 2-3 minute, până când capătă o crustă aurie. Se ia de pe foc și se lasă deoparte.

Pregătirea ciupercilor Duxelles:

 Într-un robot de bucătărie, adăugați ciupercile, usturoiul și ceapa care se mixeaza pana devin un piure. Încălziți tigaia la foc mediu-mare și adăugați amestecul. Căliți pentru câteva minute apoi adăugați sarea până va scădea apa din ele. Ulterior puteți adăuga puțină tărie, preferabil ceva cu o aroma puternică, spre exemplu whisky Lagavulin. Luați de pe foc preparatul și lăsați-l să se răcească.

Înfășurați fileul: 

Întindeți o folie de plastic și așezați felii de prosciutto, astfel încât să fie egale și să se suprapună. Întindeți amestecul de ciuperci deasupra, lăsând un centimetru de la margini. Ungeți mușchiul cu muștar și apoi înfășurați fileul cu feliile de prosciutto și amestecul de ciuperci, îndoind părțile laterale în jurul fileului pe măsură ce îl înfășurați. Înfășurați bine învelișul de plastic în jurul cărnii de vită și puneți-o la frigider timp de 30 de minute.

Adăugați aluatul:

Preîncălziți cuptorul la 200 grade Celsius. Întindeți foaia de aluat și așezați mușchiul în centrul acesteia. Se unge cu amestecul de ou în jurul fileului de pe foaie și se rulează bine fileul în foaia de patiserie. Se unge apoi cu amestecul de ou rămas pe partea exterioară a foii de aluat și se crestează în partea de sus.

Coaceți:

Coaceti la 200 grade  până când aluatul este auriu, iar carnea de vită atinge 120 de grade pentru o carne în sânge. Aproximativ 45 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 10 minute înainte de a fi tăiată.

Poftă bună!