COWBOY STEAK
LA GRĂTAR

COWBOY STEAK
LA GRĂTAR

Cowboy Steak și Tomahawk sunt antricot cu os, piese identice de steak, cu excepția faptului că Tomahawk are 7 centimetri de coastă în plus, os gol care iese în prelungirea bucății de carne.  

Gătirea indirectă prealabilă are rolul de a pătrunde carnea la interior, având în vedere că o bucată impresionantă de steak de 5 cm grosime ar rămâne complet negătită în mijloc în cele 3-5 minute de frigerea clasică pe grătar la foc viu pe fiecare parte, pentru obținerea crustei maronii la exterior, specifice steak-urilor.

 

➤ Pentru Cowbot steak la grătar aveți nevoie de:

0.800 – 1 kg Cowboy

Sare, piper

1 cub de unt de calitate

Dar și de:

1 aprinzător de cărbuni

1  grătar pe cărbune

1  termometru de carne  

 

➤ Mod de preparare Cowboy steak la grătar

Dacă este cazul, bucata de carne se lasă la dezghețat lent în frigider cu 2-3 zile înainte de gătire, apoi se scoate din ambalajul vidat și se usucă suprafața cărnii cu un prosop de hârtie. Înainte de a fi pusă pe grătar se asezonează generos cu sare și piper.  

Coacerea indirectă la grătar începe prin pregătirea celor două zone de căldură. Se încing bine atâția cărbuni cât intră într-un aprinzător de cărbuni plin. Cărbunii sunt gata de folosire când  încep să prindă strat de cenușă la suprafață și devin gri.  

Tava grătarului se împarte imaginar în jumătate pe lățime, iar jarul încins se așază într-una din cele două jumătăți, cealaltă lăsându-se complet neacoperită. Îndată ce ați pus cărbunii încinși în prima jumătate a tăvii de grătar, așezați și bucata de carne pe jumătatea rece a grillului. Nu așteptați să se încingă grillul, așa cum se procedează de obicei, pentru că scopul nostru este o coacere lentă chiar de la început, la temperatură scăzută.  

Pentru a asigura o coacere uniformă se întoarce Cowboy-ul la fiecare 5 minute aproximativ, răsucind nu numai de la capete, ci și părțile laterale. Păstrați carnea la distanță de sursa de căldură, atât cât vă permite suprafața grătarului. După 15 minute de gătire, începeți să verificați temperatura internă a cărnii. Centrul va fi ultimul care se va încălzi, iar marginile vor fi cu 10-20°C mai fierbinți. Când centrul fripturii ajunge la 95-100°C, îndepărtați carnea de pe grill și acoperiți-o cu folie pentru cel puțin 10-15 minute.

Pentru o frigere rapidă și pentru a obține o crustă frumoasă trebuie intensificată căldura jarului: se umple până la jumătate cu cărbuni aprinzătorul de cărbuni, se încing bine cărbunii și se adaugă peste cei deja existenți în tava grătarului. Se lasă grătarul la încins 3-5 minute la căldura noilor cărbuni. Așezați steak-ul pe jumătatea încinsă a grătarului și frigeți câte un minut pe fiecare parte, inclusiv pe latura cu strat de grăsime. Dacă mai este nevoie, suplimentați timpul de frigere cu încă o jumătate de minut pe fiecare parte.

Odată îndepărtat de pe grillul încins, steakul se asezonează cu un praf de fulgi de sare și cu un cub de unt de calitate superioară, se îndepărtează coasta și se feliază foarte subțire contra fibrei.

Cowboy steak se găsește în pachetul SUMMER PACK și poate fi comandat din magazinul online, de AICI.