CARNEA DE VITĂ DIN TRANSILVANIA
Datorită unei genetici superioare, a unui mediu sănătos și a condițiilor de creștere, bovinele Angus din Transilvania sunt foarte căutate pentru calitatea deosebită a cărnii. Obținerea acestei calități poate fi realizată prin valorificarea la maxim a potențialului genetic. Pe întreg parcursul vieții bovinelor de la fătare până la sacrificare, cel mai important aspect este hrănirea acestora într-un mod cât mai sănătos și natural. Astfel pășunile pe care își petrec viața bovinele sunt definitorii pentru o calitate superioară a cărnii.
Ce deosebește carnea de vită din Transilvania de carnea provenită din alte regiuni la nivel mondial?
România deține unele dintre cele mai extinse terenuri agricole și zone cu valoare naturală ridicată (HNVF – valoare naturală ridicată teren fermă). Aceste terenuri ocupă 30% din terenurile agricole din România respectiv 5 milioane de hectare, iar biodiversitatea acestora este un lucru rar întâlnit în alte țări. Terenuri agricole cu valoare naturală ridicată sunt situate în Transilvania, Maramureș, dealurile Carpaților, unde agricultura este principala activitate economică de tip tradițional și un factor cheie în conservarea naturii.
Aceste terenuri sunt caracterizate prin prezența vegetației naturale și semi-naturale (pășuni, fânețe) foarte bogate în diverse tipuri de plante și sunt integrate într-un peisaj mozaic extins și neîntrerupt, care include elemente naturale (cum ar fi marginile câmpurilor, garduri vii și zone de piatră împădurite sau arbuști, râuri), terenuri cultivate și livezi tradiționale. Practicile agricole tradiționale au contribuit la menținerea acestor zone, oferind o serie de beneficii publice, cum ar fi peisajele, aerul curat, apă și produse alimentare de înaltă calitate, calitatea vieții, oportunități pentru activități recreative, stocarea carbonului sau control al inundațiilor.
De aceste lucruri beneficiază întreaga societate, nu numai comunitățile locale. Astfel zonele HNV merită un sprijin nu numai pentru conservarea diversității naturale cât și pentru asigurarea echilibrului ecologic. Capacitatea de adaptare la schimbările climatice este foarte importantă pentru productivitatea agricolă, ca și mijloc de existență economică pentru multe comunități agricole și bineînțeles obținerea de alimente sănătoase și nutritive