CARNEA DE VITĂ ÎN
MENIUL COPIILOR

CARNEA DE VITĂ ÎN
MENIUL COPIILOR

Carnea reprezintă pentru copii o sursă de proteină importantă cu valoare biologică mare, conținând totodată acizi esențiali, fosfor și săruri minerale. Cea mai săracă în grăsimi și cea care este indicată pentru copii sau pentru persoanele care urmăresc anumite regimuri alimentare recomandate de medic este carnea de vită.

 

Părerile sunt împărțite despre momentul introducerii cărnii de vită in alimentația bebelușului. Unii pediatri (mai ales din Statele Unite) consideră că cel mai potrivit moment ar fi la vârsta de 8 luni, pe când alte păreri vin din țările europene și Canada. În aceste zone carnea se adaugă la meniu încă de la începutul diversificării alimentare.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) susțin introducerea treptată a cărnii în alimentația copilului de la aproximativ 6-7 luni. În primă fază se vor prepara piese de carne cu un grad redus de grăsime, ce poate fi consumată zilnic de către sugari. Inițial aceasta va fi fiartă sau pasată, amestecată cu piure de legume, urmând ca odată cu creșterea în vârstă să fie introduse treptat și alte modalități de gătire, chiar până la grătar.

 

Carnea de vită este importantă pentru un aport echilibrat de nutrimente, fiind o sursă valoroasă de:

 

  • proteine de calitate, sunt prezenți toți aminoacizii esențiali (adică acei aminoacizi ce nu sunt produși de organismul uman, ei trebuind procurați din alimentație);
  • acid arahidonic, din familia acizilor grași polietilenici esențiali (LCPUFA) din seria n-6, foarte bine reprezentat la nivelul creierului sugarului;
  • vitamine din grupul B, dar și vitaminele A și E (în special în ficat);
  • minerale, mai ales fier și zinc. În jurul vârstei de 6 luni rezervele hepatice de fier ale sugarului născut la termen se epuizează, laptele de mamă reprezintă o sursă săracă de fier, iar apariția anemiei feriprive cu toate consecințele sale dramatice este o realitate, dacă nu se intervine nutrițional.