MARINAREA CĂRNII
DE VITĂ ANGUS
Marinarea cărnii de vită are rolul de a face carnea mai aromată și mai fragedă. Diferitele sosuri dulci, sărate și acrișoare se combină cu aroma cărnii pe perioada marinării, iar când e vorba de pregătirea fripturii, aceasta va fi condimentată și suculentă.
Iată cum poți obține o marinare reușită a cărnii pentru friptura de vită:
➤ Alege piesa dorită de carne de vită
Piese cu procentaj scăzut de grăsime sau cu fibră mai tare necesită marinare prealabilă gătirii. Acestea sunt piesele din pulpa de vită, conținute de pachetul Family Pack – capac, nucă, rasol alb, fricandou, rasol cu os, dar și bavetă, greabăn sau coaste. Nu este recomandată marinarea pieselor utilizate pentru steaks, acestea sunt deja perfecte pentru gătire, iar aromele acestor piese nu merită să fie eclipsate.
➤ Pregătirea cărnii pentru marinare
Fă mai multe tăieturi în carne, cam până la jumătatea grosimii acesteia, ca sosurile să ajungă în profunzime. Marinarea funcționează datorită acțiunii acidului din sos care rupe fibrele și țesuturile de legătură. Acesta este un proces de durată, iar dacă piesa de carne este groasă, fie interiorul nu va fi la fel de bine marinat, fie la exterior carnea nu își va păstra calitățile. Cu cât suprafața de carne expusă la sos este mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune.
➤ Creează sosul pentru marinarea cărnii de vită
Iată reguli de bază pentru orice rețetă simplă de marinată: un sos clasic de marinare conține un acid (ce va rupe fibrele), ulei și condimente (ierburi, îndulcitori, sare…). Acesta poate fi dulce sau sărat, dulce acrișor, cu aromă de barbeque, cu sos italienesc, după gusturi și preferințe. Ca și acid în acest amestec poți utiliza: vin, oțet sau suc de lămâie dar nu exagera, în timp ce acestea vor rupe fibrele de mușchi și legăturile dintre proteine, utilizarea unui sos foarte acid pentru mai multe de 2 ore poate avea exact efectul opus, întărind țesuturile și eliminând sucurile proprii ale cărnii. Grijă trebuie să aveți și cu ghimbirul, kiwi-ul, papaya și ananasul. Și acestea conțin enzime care pot întări fibra de carne, dacă sunt în cantități prea mari. Produsele ca iaurtul grecesc, laptele bătut sau zărul pot fi și ele utilizate în marinarea cu succes a cărnii.
➤ Așază carnea într-un vas și adaugă sosul deasupra
Poate fi utilizat orice tip de vas – ceramic sau de sticlă, plastic, lemn sau metal. Toarnă destul sos pentru carne, până aceasta este complet acoperită. Pentru marinarea feliilor de carne sau a pieselor plate, este foarte eficientă utilizarea pungilor cu fermoar și vei avea nevoie de mai puțin sos, din moment ce acesta va ajunge mai ușor să acopere carnea. În cazul în care dorești scurtarea timpului de marinare, poți face asta prin masarea cărnii cu sos. În caz contrar, marinarea va avea loc de la sine.
➤ Lasă carnea la frigider.
Așază vasul acoperit sau punga închisă în frigider între 2- 24 de ore, în funcție de sosul folosit.
➤ Gătește friptura.
Șterge excesul de sos de pe carne și las-o să ajungă la temperatura camerei. Apoi gătește-o după gust. În felul acesta vei obține un meniu alimentar sănătos pentru copii și adulți. Friptura de vită se poate folosi și în meniurile pentru slăbit.