CONGELAREA SI DECONGELAREA
CĂRNII DE VITĂ

CONGELAREA SI DECONGELAREA
CĂRNII DE VITĂ

Una dintre practicile care ridică cele mai multe întrebări vis-a-vis de buna păstrare și pregătire a cărnii de vită Angus este congelarea și decongelarea acesteia.

 

În procesul de producție, imediat după tranșarea cărnii, piesele destinate congelării intră într-un proces de înghețare rapidă care asigură păstrarea tuturor proprietăților acesteia, datorită vitezei de congelare și temperaturii extrem de scăzute care în congelatoarele casnice nu poate fi replicată. Carnea traversează tunelul  de congelare în 24 de ore, la o temperatură între -32 și -36 °C, urmând ca apoi să fie depozitată la o temperatură constantă de -18°C.

 

Odată ce ajunge în gospodării, carnea poate fi ori dezghețată și gătită ulterior sau depozitată în condiții optime. Iată mai jos principalele reguli de dezghețare și pregătire a cărnii pentru a fi gătită.

 

Decongelarea alimentelor se face de cele mai multe ori după metode deficitare. Dezghețarea la temperatura camerei, deși o practică mai rapidă, stimulează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor. În cazul în care carnea nici nu a fost gătită corespunzător (la o temperatură și pe o durată care să asigure eliminarea bacteriilor), riscul de îmbolnăvire poate crește substanțial.

 

Acesta este motivul pentru care se recomandă ca dezghețarea să fie făcută în frigider. Cam 12-24 de ore sunt necesare pentru decongelarea cărnii roșii în aceste condiții, în funcție și de dimensiunea ei. Carne se păstrează în ambalajul original, pentru a menține un standard de igienă optim iar înainte de gătire, carnea acesta se înlătură și carnea se lasă să respire chiar și până la 2 ore.

 

Nu decongelați sau gătiți carnea de vită în cuptorul cu microunde. Aceasta îi poate schimba textura și aroma. De asemenea, nu e recomandat să gătiți carnea congelată sau parțial congelată – carnea va deveni uscată și dură.

 

Produsele congelate trebuie consumate înainte de a împlini șase luni de păstrare în congelator. Nu se recomandă ca după decongelare carnea să fie recongelată, calitatea cărnii fiind afectată de acest proces. Cristalele de gheață afectează elasticitatea fibrei musculare iar decongelarea eliberează și sucuri proprii cărnii, care scurtează fibra și o fac mai dură.

 

Acest proces nu influențează carnea la o singură congelare, diferența de calitate fiind de multe ori aproape insesizabilă. Repetarea sa, însă, poate duce la o mâncare fadă, fără proprietăți nutritive.

Găsește în magazinul Premium Angus pachetul potrivit ție și ține cont de recomandările de preparare a pieselor incluse.