Sănătate și gusturi alese, fără compromisuri

Sănătate și gusturi alese, fără compromisuri

Cum îmi pot reduce bugetul alimentar într-un mod sănătos? Calitatea vieții pe care o ducem include costul acesteia dar și grija pe care o acordăm sănătății noastre, prin alegerile zilnice.

Alimentația este unul dintre factorii principali care ne influențează starea de bine – fizic și psihic. Calitatea hranei consumate e fundația stării noastre de sănătate.

Cum facem atunci să nu o compromitem? Suntem siguri că mulți dintre voi vă întrebați acest lucru în perioada prin care trecem. Echilibrul dintre preț și calitate este esențial, mai ales acum. Iar când vine vorba de cantitate, ”less is more”!

Iată câteva acțiuni pe care le putem lua la nivel individual, pentru a ne păstra un meniu sănătos și gustos, la un cost optimizat.

Organizare și depozitare

  1. Planifică lista de cumpărături. Dacă nu o faci deja, asta te va ajuta să te organizezi. Ar putea fi o provocare la început, dar cu puțină practică, o vei stăpâni, în scurt timp.
  2. Cumpără legumele proaspete, doar în sezonul lor. În restul anului, cumpără-le congelate. Alimentele perisabile congelate rapid și-au păstrat toate calitățile nutritive. În plus, sunt cea mai bună modalitate de a avea deșeuri minime.
  3. Depozitarea alimentelor prin congelare te va ajuta să cumperi la vrac, ceea ce scade prețul pentru articol/kg. Fiecare etapă de procesare pentru cantități mici, și fiecare livrare costă mai mult în producție, decât să comanzi pachete mari, la intervale mai rare.

Schimbă obiceiurile și devino creativ!

  1. Limitează achiziționarea de alimente gata preparate. Plătești un preț mai mare pentru ca altcineva să pregătească masa.
  2. Același lucru este valabil și pentru mesele în oraș. Poate fi o experiență minunată, dar dacă dorești să reduci unele costuri, limitează aceste ocazii și gătește, în schimb.
  3. Gătind deja, poți să fii creativ și să faci o experiență din asta. Folosește-ți imaginația cu ingredientele rămase în casă și folosește-le în totalitate.
  4. Simplifică rețetele la mai puține ingrediente. Mai puțin înseamnă mai mult, nu? Ai fi uimit de posibilitățile nesfârșite pe care le vei descoperi. Există bucătării internaționale care gătesc preparate cu 2/3 ingrediente și sunt incredibile.

Alege informat și bucură-te de beneficii

  1. Folosește sistemul de reduceri al producătorilor în favoarea ta. Dacă ai un plan de cumpărături, caută pe site-ul producătorului, ofertele din acea perioadă. De cele mai multe ori, vei găsi variante interesante.
  2. Cumpără online atunci când este posibil. Cu siguranță vei găsi diferite reduceri de fidelitate iar faptul că ai un cont pe site, te va ajuta să beneficiezi de ele.
  3. Cumpără mâncare de calitate! Cheltuiești poate puțin mai mult/ kg dar datorită calității, îți permiți să scazi porțiile, fără să scazi și aportul nutritiv. Cumpărarea unui produs premium, se traduce hrană sănătoasă și corp echilibrat.