
Cum alegi combinația potrivită dintre steak și vin?
Când vine vorba de asocierea dintre mâncare și vin, majoritatea oamenilor se ghidează după motto-ul “vinul roșu cu carne roșie și vinul alb cu carne albă”. Pe blogul nostru găsiți un articol întreg despre motivul pentru care friptura și vinul roșu se potrivesc atât de bine împreună. Dar dacă vreți să aflați mai multe detalii despre motivele pentru această potrivire mai jos vă răspundem la câteva întrebări pe acest subiect.
Cum găsești combinația potrivită dintre mâncare și vin?
Pentru a găsi vinul perfect care se potrivește cu preparatul din farfurie trebuie să începi cu înțelegerea noțiunilor de bază ale asocierii dintre mâncare și vin. Astfel fiecare preparat alimentar are perechea sa perfectă în vin.”
Pentru a găsi perechea potrivită, trebuie să luați în considerare trei lucruri: structura vinului – adică aciditatea, corpul, taninurile și dulceața; profilul de aromă – de fructe, ierburi, ardei, carne sau ciuperci; și apoi trebuie să luați în considerare mâncarea în sine – este sărată sau dulce? Amară sau îndrăzneață? Acrișoară sau picantă? Un bun somelier va ține cont de toate acestea pentru a oferi clienților săi asocieri delicioase și interesante.
Ce efect are vinul roșu asupra cărnii de vită?
Vinul roșu are un conținut mai mare de taninuri decât vinul alb. Taninurile adaugă amărăciune și astringență, precum și complexitate vinului. Moleculele de tanin vor înmuia moleculele de grăsime care se găsesc de obicei în carnea roșie. În timpul acestui proces, taninurile lucrează pentru a elibera aroma scoțând în evidență gusturile reale din mâncare.
De ce se asociază vinul cu friptura?
Asocierea dintre vin și friptură este o modalitate excelentă de a exemplifica aromele atât ale băuturii, cât și ale mâncării. Un vin bun poate oferi o tărie acidă și o dulceață încântătoare care se potrivește perfect cu gustul sărat, gras, untos și umami al unei fripturi.
Regula generală de bază când vine vorba de asocierea dintre un steak și vinul are de-a face cu tipul de carne pe care îl pregătiți. Carnea roșie slabă se potrivește bine cu o varietate mai ușoară de vin roșu. Coastele de vită sau steak-urile care se pregătesc la grătar cu un conținut mai mare de grăsime ar trebui în mod ideal să fie asociate cu un vin roșu cu tanin ridicat.
Ajută vinul la digerarea cărnii de vită?
S-a descoperit că vinul roșu ajută stomacul să elimine substanțele potențial dăunătoare care se găsesc în carnea roșie, care sunt eliberate în timpul digestiei, înainte ca substanțele chimice să poată face rău organismului.
Există o regulă generală de urmat atunci când vine vorba de asocierea cărnii de vită cu vinul?
Nu există o regulă generală privind această asociere dar aromele mai îndrăznețe se potrivesc cu vinuri roșii mai îndrăznețe și mai corpolente, cum ar fi Cabernet Sauvignon, în timp ce aromele mai grase au nevoie de mai mult tanin și aciditate, cum ar fi Shiraz. În cazul steak-urilor în special, bucățile grase și aromate, cum ar fi rib-eye, asocierea este ideală cu un vin roșu corpolent, cu tanin ridicat. Piesele mai slabe, cum ar fi mușchiul file, necesită un vin mai puțin taninic și un amestec mai elegant. Steakurile extrem de grase, cum ar fi picanha sau coaste, au nevoie de mai multă aciditate de aceea un vin roșu cu o consistență mai ușoară ar fi o alegere mai bună. Piesele secundare, cum ar fi baveta sau flancul, au multă savoare, dar mai puțină grăsime – prin urmare, vinurile roșii mai îndrăznețe, cu un tanin mediu, funcționează cel mai bine.
Pe lângă friptură vinul trebuie ales ș în funcție de celelalte arome prezente în mâncare. Dacă există roșii în felul de mâncare, atunci un vin cu arome complementare, cum ar fi Sangiovese, este o alegere bună. Dacă există ardei gras în mâncare, atunci Cabernet Franc sau Cabernet Sauvignon sunt recomandate. Pentru piper, un Shiraz (aka Syrah) este o asociere perfectă.

Roast beef with demi glace sauce and red wine, copy space.