TOCĂNIȚĂ DE VITĂ CU
FRICANDOU ANGUS

TOCĂNIȚĂ DE VITĂ CU
FRICANDOU ANGUS

Ingrediente:

Pentru tocană:

1kg fricandou/rasol alb

12 cepe galbene mici, întregi

6-8 căței de usturoi

300 ml vin alb

300 ml apă

 

Pentru șpețle:

4 ouă

Ulei de măsline

200 g făină

2 cuburi de unt

 

Mod de preparare tocăniță de vită cu fricandou Angus:

Fricandoul/rasolul de vită Angus se scoate din pungă, se lasă ½ oră, ca să ajungă la temperatura camerei, se tapetează ușor cu un prosop de hârtie pentru a absorbi sucurile în exces de la suprafața bucății de carne. Se încinge o cratiță cu ulei de măsline la foc iute. Între timp se taie bucata contra fibrei în felii groase de 1,5 cm și se pune în cratiță la rumenit. În timpul rumenirii asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat.

 

Când feliile au prins crusta maro specifică, le întoarcem pe cealaltă parte cu un clește fără să le înțepăm și micșorăm flacăra.

 

În cratiță ferim carnea un pic deoparte pentru a crea suficient loc pentru a adăuga bucățile întregi de ceapă și usturoiul curățat, zdrobit și tăiat felii subțiri. Amestecăm și stingem cu vinul alb.

 

După ce totul a fiert 2-3 minute și alcoolul s-a evaporat, adăugăm un pahar de apă, acoperim cratița cu capacul și lăsăm să fiarbă la foc mic 30 minute, după care adăugăm sucul de roșii și mai lăsăm să fiarbă totul încă o oră. Când tocănița este gata, carnea se poate rupe ușor cu furculița.

 

 Șpețle (găluște săsești, rețetă adaptată de chef Daniel Joarză):

Între timp preparăm șpețlele: punem apă la fiert într-o oală și pregătim aluatul de șpețle: omogenizăm bine ouăle cu un pic de ulei de măsline și adăugăm făina, până ce obținem un aluat moale ca de chec. Turnăm aluatul pe un tocător de lemn și cu un cuțit cu lamă lungă porționăm aluatul în fâșii lungi pe care le împingem de pe tocător în oala cu apă fierbinte. Lăsăm șpețlele maxim 1 minut la fiert, apoi le scoatem din oală cu o paletă și le cufundăm într-un castron cu apă rece, pentru a le opri din fierbere.

 

Încingem puțin tigaia cu 2 cuburi de unt aromat cu usturoi și un pic de ulei de măsline. Punem șpețlele în tigaie, asezonăm cu sare și piper. Adăugăm puțin pătrunjel, ceapă verde tocate mărunt și puțin cimbru, după ce s-au rumenit șpețlele. Sotăm un pic verdeața cu găluștele și stingem focul. Șpețlele se servesc împreună cu tocana, al cărei sos sunt menite să-l absoarbă.

 

 Fricandoul/rasolul alb de vită Angus îl poți găsi în pachetul Family Pack (AICI) sau în Kid Pack (AICI)

 

➤ Premiumangus.ro vă urează poftă bună!
* rețetă video pentru 5 persoane, creată de chef Joarză Daniel, ambasador al Regiunii Gastronomice Sibiu 2019