SOSURI PENTRU STEAKURI DE VITĂ

SOSURI PENTRU STEAKURI DE VITĂ

Friptura de vită, gătită aşa cum trebuie să fie, din carne moale şi gustoasă, trebuie să aibă un sos care să îi pună gustul şi mai mult în valoare. Secretul pe care nu toți bucătarii îl divulgă este tocmai sosul care o însoțește în farfurie. Acesta dă un plus de savoare cărnii și are avantajul că se prepară în 15-20 de minute cel mult. Iată mai jos 5 sosuri delicioase, ușor de preparat.

1.Salsa verde:

Gata în 15 minute, acest sos verde și picant cu specific italian nu necesită fierbere. Se taie mărunt câte o legătură de pătrunjel, arpagic și mentă proaspătă și se amestecă într-un bol împreună cu 1 linguriță de capere, 2 sau 3 hamsii, 1 grăunte de usturoi zdrobit, sucul de la o lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine și se asezonează după gust.

2. Sos cremos de piper:

Se pun 2 linguri de oțet balsamic din vin roșu într-o tigaie adâncă antiaderentă și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă 150 ml de stoc de pui și se reduce totul până la jumătate la foc mare. Se adaugă 2 lingurițe de piper verde, zdrobind câteva dintre ele ușor cu dosul lingurii de lemn. Se asezonează, se readuce la punctul de fierbere, se adaugă 4 linguri de smântână dulce, se omogenizează și se lasă la foc mic încă 1-2 minute, până ce amestecul capătă un pic de consistență.

3. Sos rapid de vin roșu

Prin acest sos bogat și ușor alcoolizat optați pentru un bistro clasic. Se toarnă 250 ml de stoc de vită într-o cratiță și se reduce la jumătate. Se adaugă 125 ml de vin roșu, 2 lingurițe de zahăr brun și 1 linguriță de oțet balsamic și se mai lasă încă 10 minute la foc mare, până ce lichidul ajunge la jumătate. Condimentați după gust și serviți.

4. Sos de ciuperci

Nimeni nu ar strâmba din nas la un sos retro din ciuperci la grătar, dar acest sos cremos este și mai rafinat. Se încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă 6 ciuperci de cultură tăiate felii, se călesc 5 minute până se înmoaie, apoi se adaugă un cățel de usturoi și 2 linguri de brandy și se amestecă. Se lasă la fiert până ce brandy-ul se evaporă, apoi se adaugă 4 linguri de smântână dulce și 1 linguriță de muștar cu boabe întregi. Se lasă la foc mic să fiarbă încă 2-3 minute, se asezonează după gust și se servește.

5. Sos la rece

Într-un bol destul de încăpător se pun 1 ceașcă de boabe de porumb,  ½ ceașcă de roșii tăiate cubulețe și curățate de semințe, ½ ceașcă de castraveți tăiați, fără semințe, 3 linguri de ceapă verde tăiată mărunt, 2 lingurițe de oțet din cidru de mere, 2 lingurițe de ulei de măsline, 1 linguriță de zahăr, 1/2 linguriță chimen măcinat și ¼ lingurițe de sare. Toate ingredientele se amestecă bine, se acoperă și se lasă la frigider cel puțin 1 oră, pentru a permite aromelor să se întrepătrundă. Se servește rece. Dacă folosiți boabe de porumb proaspăt coapte, nu mai este nevoie să adăugați lingurița de zahăr la prepararea sosului.