RASOL CU OS
LA CUPTOR

RASOL CU OS
LA CUPTOR

 Ingrediente (pentru 4 porții):

Pentru felul principal:
– rasol cu os de vită Angus: 1 kg (4 bucăți a câte 250 de grame)
– ceapă: o bucată mare
– morcovi: două bucăți medii
– țelină: o jumătate de rădăcină
– bere neagră: 500 ml
– cimbrișor: 3 crenguțe
– boabe de piper: o linguriță
– foi de dafin: 3 frunze
– 500 ml de apa

Pentru sos:
– unt: 60 de grame
– faină: două linguri
– sare
– piper

Pentru piure:
– păstârnac sau rădăcină de pătrunjel: 600 grame
– 2 cartofi mici
– unt: 40 de grame
– lapte: 150 ml
– sare și piper

Pentru umplutura de măduvă:
– sare grunjoasă: 3 grame
– dulceață de gutui

Pentru garnisit:
– cimbrișor
– frunze de leurdă, dacă-i sezonul potrivit

 

➤ Mod de preparare:
Punem în tava acoperită bine cu folie de staniol sau un capac ingredientele necesare pregătirii felului principal. Lăsăm rasolul cu os la copt în tigaia acoperită bine, la 150 de grade, pentru 4 ore, împreună cu legume mirepoix și cimbrișor.

 

Între timp pregătim un piure fin din rădăcini cu unt și lapte. Acesta se dă prin blender sau este pasat bine, apoi dat prin sită pentru o textură mai fină.

 

Se scoate rasolul din tavă și apoi se strecoară zeama de legume. Vom obține un gravy perfect iar într-o cratiță, la foc mediu topim două cuburi de unt gras, cu două linguri de făină, până s-a rumenit puțin. Adăugăm gravy-ul asezonat cu sare și piper și amestecăm cu telul până sosul se îngroașă puțin iar la sfârșit adăugăm un cub de unt rece. Sosul va deveni lucios, ușor amărui, cu o culoare frumoasă de la bere.

 

Măduva o vom găti separat, într-o tigaie încinsă împreună cu sare grunjoasă și cu gem de gutui din toamna trecută. Scoatem măduva din os, o sărăm puțin și apoi adăugăm două linguri bune de dulceață. Amestecul se pune înapoi în oase, înainte de servire.

 

Rezultatul este un preparat din rasol cu os, fraged, aromat, complementat de o garnitură fină, creativă.

 

 Rasolul cu os îl poți găsi în pachetul Family Pack. Comandă-l de AICI!

 Premiumangus.ro vă urează poftă bună!

 

* rețetă pentru 4 persoane, de Daniel Joarză, Regional Young Chef Ambasador