MARINAREA CĂRNII
DE VITĂ ANGUS

MARINAREA CĂRNII
DE VITĂ ANGUS

Sosurile de marinare au scopul de a face carnea mai aromată și mai fragedă. Diferitele sosuri dulci, sărate și acrișoare se combină cu aroma cărnii pe perioada marinării iar când e vorba de pregătirea fripturii, aceasta va fi condimentată și suculentă.

 

Iată cum poți obține o marinare reușită a fripturii:

 

Alege piesa de carne dorită

Piese cu procentaj scăzut de grăsime sau cu fibră mai tare. Sunt potrivite piesele conținute de pachetul Family Pack – capac, nucă, rasol alb, fricandou, rasol cu os, bavetă, grabăn, coaste. Nu este recomandată marinarea pieselor utilizate pentru steaks, acestea sunt deja perfecte pentru gătire iar aromele acestor piese nu merită să fie eclipsate.

 

Fă mai multe tăieturi în carne, cam până la jumătatea grosimii acesteia, ca sosurile să ajungă în profunzime.

Marinarea funcționează datorită acțiunii acidului din sos care rupe fibrele și țesuturile de legătură. Acesta este un proces de durată iar dacă piesa de carne este groasă, fie interiorul nu va fi la fel de bine marinat, fie la exterior carnea nu își va păstra calitățile. Cu cât suprafața de carne expusă la sos este mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune.

 

Creează sosul

Un sos clasic de marinare conține un acid (ce va rupe fibrele), ulei și condimente (ierburi, îndulcitori, sare…). Acesta poate fi dulce sau sărat, dulce acrișor, cu aromă de barbecue, cu sos italienesc, după gusturi și preferințe. Ca și acid în acest amestec poți utiliza: vin, oțet sau suc de lămâie dar nu exagera, în timp ce acestea vor rupe fibrele de mușchi și legăturile dintre proteine, utilizarea unui sos foarte acid pentru mai multe de 2 ore poate avea exact efectul opus, întărind țesuturile și eliminând sucurile proprii ale cărnii. Grijă trebuie să aveți și cu ghimbirul, kiwi-ul, papaya și ananasul. Și acestea conțin enzime care pot întări fibra de carne dacă sunt în cantități prea mari. Produsele ca iaurtul grecesc, laptele bătut sau zărul pot fi și ele utilizate în marinarea cu succes a cărnii.

 

Așază carnea într-un vas și adaugă sosul deasupra.

Poate fi utilizat orice tip de vas – ceramic sau de sticlă, plastic, lemn sau metal. Toarnă destul sos pentru carne, până aceasta este complet acoperită. Pentru marinarea feliilor de carne sau a pieselor plate, este foarte eficientă utilizarea pungilor cu fermoar și vei avea nevoie de mai puțin sos, din moment ce acesta va ajunge mai ușor să acopere carnea. În cazul în care dorești scurtarea timpului de marinare, poți face asta prin masarea cărnii cu sos. În caz contrar, marinarea va avea loc de la sine.

 

Lasă carnea la frigider.

Așază vasul acoperit sau punga închisă în frigider între 2- 24 de ore, în funcție de sosul folosit.

 

Gătește friptura.

Șterge excesul de sos de pe carne și las-o să ajungă la temperatura camerei. Apoi gătește-o după gust.