FRIPTURĂ DE GREABĂN
ANGUS CU PIURE

FRIPTURĂ DE GREABĂN
ANGUS CU PIURE

Ingrediente:

1 kg greabăn de vită Angus

50 ml vin alb de gătit

2 foi de dafin

2 cuișoare
1 morcov
0.5 buc praz
1 rădăcină de țelină

1 ceapă

1 cățel de usturoi
ulei de prăjit

50 g făină albă

4 porții de piure de cartofi

4 crenguțe de rozmarin

Sare și piper

 

 

Mod de preparare friptură de greabăn cu piure:

Legumele se spală și se taie cubulețe. Pentru marinată se fierbe 1 l de apă în care se adaugă sarea. Se îndepărtează de pe foc iar în apa clocotită se adauga ceapa, telina, morcovii si prazul tăiate in cuburi, usturoiul zdrobit, foaia de dafin, piperul si se acopera oala cu capacul. Se lasa sa se raceasca si se adauga vinul.

 

După ce se pregătește carnea se așează într-un vas încăpător și se toarnă peste marinata complet răcită, atât cât să o acopere bine. Se așază capacul deasupra vasului și carnea se introduce la frigider pentru minim 24 ore.

 

După ce s-a marinat, greabănul de vită se scoate din frigider și se lasă la scurs. Legumele se pot păstra și se pot folosi opțional pentru un sos piure.

 

Se încinge uleiul într-o cratită și se rumenește bucata de carne la foc iute pe toate părțile. În tigaie se adaugă făina și se încorporează în uleiul rămas, peste care se adaugă marinata, care se va amesteca mereu, până ce lichidul începe să fiarbă. Se spumează sosul format, apoi se adaugă friptura în sos, se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă înăbușit la foc mediu pentru 90 minute. Se adaugă câte puțină apă la nevoie, pentru ca sosul redus să nu se ardă.

 

Friptura de vită este gata atunci când fibra de carne se desface ușor cu ajutorul unei furculițe de friptură sau cu un cuțit cu lamă subțire. Atunci bucata de greabăn se scoate din tigaie, se potrivește de sare sosul rămas și se trece printr-o sită. Dacă este nevoie, se înlătură excesul de grăsime și se verifică consistența sosului, care trebuie să fie ușor vâscos.

Friptura se feliază și se așază pe farfurie alături de piureul de legume sau de cartofi. Peste carne se toarnă sos și se decorează cu o crenguță de rozmarin.

 

 

 Greabănul de vită Angus îl poți găsi în pachetul Frozen Pack (AICI).

 

 

➤ Premiumangus.ro vă urează poftă bună!