Tu cum alegi carnea pentru grătar?

Tu cum alegi carnea pentru grătar?

”Luăm taurul de coarne” și lansăm în discuție un subiect de mare interes pentru pasionații de grătare: carne de porc versus carne de vită.

 

Carnea la grătar este extrem de populară, lucru de înțeles, fiind cea mai delicioasă dar și cel mai simplu de gătit. Dar ce să alegi?

Carnea de porc e cea mai obișnuită variantă în țara noastră, fiind cunoscută de toată lumea. Iar carnea de vită a devenit populară abia recent în zona noastră, fiind cel puțin la fel de simplu de gătit (dacă nu chiar mai ușor), dar și gustoasă.

Iată mai jos, niște detalii care să te ajute la alegerile viitoare pentru grătare delicioase, sănătoase, ușor de preparat și … de neuitat!

 

Termenul de ”steak” are rădăcini în secolul al 15-lea, în Scandinavia, provenind de la termenul ”steik” ce descrie o felie groasă de carne. Chiar dacă denumirea are origine nordică, Italia este țara unde grătarul a prins forma pe care o cunoaștem noi acum.

Nu doar la noi în țară, dar și la nivel mondial, deși există multe tipuri de cărnuri ce se pot pregăti la grătar, cea de porc și de vită sunt principalele rivale. Prima mențiune principală în această comparație este că termenul ”steak” descrie o piesă de carne de vită, gătită la grătar. În meniurile străine grătarul de porc are denumirea de ”chops”.

 

Comparativ: Nutriție, cost, varietate și accesibilitate

Nutriție: Carnea de vită este bogată în proteine de înaltă calitate, fier și vitamine, în timp ce carnea de porc conține mai multe grăsimi și vitamine B.

Cost: Carnea de porc este în general mai accesibilă din punct de vedere financiar, în timp ce carnea de vită, considerată mai calitativă, poate fi mai costisitoare.

Varietate de piese: Atât carnea de porc, cât și cea de vită, oferă o gamă variată de piese, de la fripturi suculente până la cotlete delicioase. Ambele pot fi gătite în diverse modalități, de la cele mai simple grătare, la rețete complexe.

Accesibilitate: Carnea de porc este ușor de găsit în orice supermarketuri și magazine, însă proveniența nu este mereu cunoscută. Cea de vită necesită o căutare mai atentă și poate fi achiziționată de la producătorii locali sau măcelării.

 

🐄 Rase ideale de vită pentru grătar:

Printre rasele de vită apreciate pentru calitatea cărnii lor de grătar se numără Aberdeen Angus, Hereford și Wagyu. Aceste rase se disting prin marmorarea superioară a cărnii, prin gustul bogat și suculent.

🐖 Rase ideale de porc pentru grătar:

Pentru cei care preferă grătarul de porc, rasele de porc Mangalița, Duroc și Berkshire sunt printre cele mai bune alegeri. Aceste rase se remarcă prin conținutul ridicat de grăsime infiltrată în carne și prin gustul intens.