TERMOMETRUL PENTRU STEAK-URILE ANGUS
Pentru consumatorii de carne de vită un termometru de carne este un instrument necesar, de vreme ce temperatura și timpii de coacere joacă un rol decisiv în prepararea reușită a unei fripturi, fie ea la cuptor, la grătar sau la tigaie. Acest dispozitiv este de un real ajutor în prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin lipsa unei gătiri suficiente, în prevenirea arderii preparatului printr-un exces de gătire, garantându-vă succesul preparării la o temperatură de siguranță.
Analog sau digital, instant sau cu măsurare permanentă, pentru cuptor sau doar pentru exterior, din multitudinea de oferte de pe piață este greu să faci o alegere? Iată pe scurt caracteristicile tehnice și aspectele cele mai importante, pentru ca alegerea ta să fie una inspirată.
Termometrele de carne pot fi modele de cuptor sau modele de citit instant. Fiecare model poate fi cu cadrane analogice, cititoare digitale sau sub forma de sonde.
Modelele de cuptor sau cu citire permanentă sunt cele care se introduc în carne de la început, indicând temperatura pe tot parcursul gătirii.
Pentru ca acest tip de termometru să indice corect temperatura, trebuie urmăriți câțiva pași:
- Înainte de a introduce carnea la cuptor, se înfige termometrul în partea cea mai groasă a cărnii, cea care durează cel mult să se gătească. Nu-l înfigeți în os, deoarece va indica o temperatură irelevantă.
- Puneți carnea în cuptor la temperatura și timpul recomandat de rețetă.
- Lăsați termometrul în carne pe toată durata preparării termice.
- Verificați termometru între 5 si 10 minute înainte de sfârșitul timpului de gătire. Odată ce termometrul indică temperatura de gătire a preparatului (în funcție de sortimentul de carne ales), scoateți-l cu grijă din cuptor, utilizând o mănușă de bucătărie. Nu uitați să spălați termometru cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare.
Modelele cu citire instant sunt termometre care nu rămân permanent în contact cu preparatul; carnea trebuie scoasă din cuptor pentru a măsura din când în când temperatura internă a fripturii.
Termometrele cu cablu conector sunt prevăzute cu un fir lung și rezistent la temperaturi înalte care leagă tija pe care o introduci în carne de un display digital ce permite vizualizarea de afară a temperaturii indicate de sonda rămasă în cuptor împreună cu carnea pe tot parcursul gătirii.
Pentru cele cu sonda conectată direct la un display analog din inox și sticlă termorezistentă, care rămâne în cuptor permanent în timpul coacerii, este important să aibă un cadran cu cifre mari, ușor vizibil prin geamul ușii de la cuptor.
Termometrul cu cadran analog este mai rezistent și nu necesită baterii. El oferă o scală dublă, în Celsius și Fahrenheit. Unele modele includ marcaje pe temperaturile interne recomandate pentru anumite tipuri de carne. Dar termometrul cu display digital asigură mai ușor o citire exactă și vine în plus cu posibilitatea de a reține ultima măsurătoare pe ecran, astfel încât să o poți consulta și la câteva minute după ce ai verificat temperatura, și oprire automată, pentru economisirea bateriilor.
Odată termometrul ales și gata de utilizare, mai rămân câteva trucuri bune de luat în seamă pentru ca reușita să fie deplină:
Pentru început temperatură ridicată în cuptor
Un termometru pentru cuptor îți permite să jonglezi cu temperatura de coacere. O temperatură mai ridicată la început va ajuta la formarea unei cruste frumoase la exterior, păstrând sucul în interiorul cărnii; ulterior se reduce temperatura, pentru o coacere treptată și în profunzime. Vei obține astfel o carne moale la interior și crocantă la suprafață.
Regula celor 4%
Pentru a atinge un grad de gătire rare sau medium rare trebuie să ținem cont că temperatura internă a cărnii va mai creste cu aproximativ 4% din cea a mediului, chiar și după ce ai scos-o din cuptor, din cauza exteriorului mai fierbinte. De exemplu, dacă un antricot trebuie să ajungă la 54°C și este gătit la 100°C , va trebui scos din cuptor când sonda arată 50°C.
Cum știi când e gata friptura de vită
Dacă nu ai încă un termometru la îndemână, dar ai o friptură de vită în cuptor, vei ști că este gata când fibrele cedează și se rup ușor cu furculița.
Ai grijă la ventilație
Circularea aerului în cuptor crește eficiența coacerii. Daca lucrezi deci după o rețetă creată pentru un cuptor static și tu folosești ventilația, redu temperatura din indicații cu 20 – 30°C pentru a obține rezultatul dorit.
Pregătește cu atenție feliile
Dacă gătești friptura de vită sub formă de felii, ai grijă să le tai ceva mai groase, pentru a nu se usca (aproximativ 2 – 2.5cm) și să usuci bine exteriorul cu un șervețel, pe ambele părți, astfel încât crusta să se formeze ușor.