Desființarea miturilor

Desființarea miturilor

Cunoaște-ți mâncarea ca pe tine însuți!

Cuprins:

    1. ”Carnea în sânge”

    2. E periculos consumul cărnii gătite parțial

    3. Condimetarea steakului neapărat după gătire

    4. Doar anumite piese sunt potrivite pentru grătar

    5. Spălarea cărnii


Mituri care nu te lasă să te bucuri de adevăratul potențial al cărnii de vită Karpaten Premium Angus

Abordăm, 5 subiecte des întâlnite în prepararea sau consumul cărnii de vită, a căror cunoaștere te va ajuta să construiești un meniu mai gustos și mai sănătos.

1. ”Carnea în sânge”

Una dintre cele mai întâlnite idei false despre carnea de vită vine chiar de la modul în care descriem modul de gătire (cel mai recomandat) al acesteia. Denumirea ”în sânge” este improprie, ducând la retincența unora de a găti timp mai scurt steakurile. De fapt, culoarea roșie a cărnii dar și a lichidului lăsat de fripturile de vită este datorată proteinei numită mioglobină care ajută la depozitarea oxigenului în celule. Cu cât e carnea mai bogată în mioglobină, cu atât mai puternică va fi culoarea roșie.

2. E periculos consumul cărnii gătite parțial

În multe cazuri acest lucru este adevărat. Mai ales atunci când este vorba de carnea de pui sau de curcan care trebuie gătite la o anumită temperatură pentru a fi preparate corespunzător. Acest lucru nu e însă în totalitate adevărat pentru carnea de vită. Consumul unei cărni de vită (neapărat de calitate) ”în sânge”, nu reprezintă un pericol. Majoritatea bacteriilor care pot fi prezente pe carnea de vită sunt la suprafața acesteia. Așa că gătirea la temperatură înaltă a exteriorului cărnii, poate fi suficientă. Este însă importantă cunoașterea provenienței cărnii. Modul de producție a cărnii de vită face diferența în acest caz.

3. Condimetarea steakului neapărat după gătire

Dacă vrei să adaugi aromă cărnii, indiferent de tipul de carne, este o idee bună să o sărezi. Ideea că steakul de vită trebuie condimentat doar la final vine din dorința de a păstra cât mai prezentă aroma naturală a cărnii, fără să fie influențată. Dar, adăugarea sării înainte de gătire poate fi făcută fără a ”strica” steak-ul. Pentru ca sarea să amplifice aromele trebuie adăugată cu aproximativ 40min.-2h înainte de a o așeza pe foc, astfel fibrele prind aromă în profunzime iar lichidul din carne iese la suprafață, formând o peliculă aromată în jurul acesteia. Totuși, evitați sărarea cărnii cu 5-10 minute înainte de gătire. În acest fel carnea se va deshidrata și veți pierde din aromă.

4. Doar anumite piese sunt potrivite pentru grătar

În timp ce mușchiul file, antricotul cu os și T-bone-ul sunt, pe bună dreptate, vedetele grătarelor de carne de vită, există și alternative. Dacă ne oprim doar la acestea 3, nu putem sprijini un consum responsabil al întregii carcase de vită și, mai mult de atât, ratăm o groază de experiențe culinare variate și interesante. Multe alte piese precum chiulotă, vrăbioară, picanha, bavetă sau greabăn pot fi savurate la grătar, dacă sunt gătite corespunzător.

5. Spălarea cărnii

Spălarea cărnii crude înainte de a o prepara este o practică des întâlnită, dar există argumente și motive să evităm acest obicei. Acest obicei poate fi neigienic și chiar periculos, putând duce la răspândirea bacteriilor în jurul chiuvetei, ustensilelor și altor suprafețe din bucătărie. Organizațiile de sănătate precum Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă evitarea spălării cărnii crude pentru a preveni riscurile asociate cu contaminarea și pierderea nutrienților. Este suficientă ștergerea cărnii cu șervețele din hârtie.