Beef Jerky – o alternativă sățioasă și sănătoasă

Beef Jerky – o alternativă sățioasă și sănătoasă

O gustare ușoară, ideală pentru orice moment sau oriunde te afli. Poate fi recompensa de după sală sau porția de mâncare pentru o călătorie lungă cu mașina.

Pentru cei care preferă un snack sănătos și ușor de transportat, vă prezentăm o rețetă simplă de Beef Jerky. Acesta reprezintă o alternativă delicioasă și hrănitoare la gustările nesănătoase,  preambalate.

Gustările din carne sunt disponibile în mai multe forme dar Beef Jerky-ul a cunoscut amploare în România doar în ultimii ani, pentru că acestea au gust de carne, autentic – pur și simplu extrem de bun.

Ce stă la baza unui Jerky de calitate

Carnea uscată este o sursă de proteine de înaltă calitate care conține doar 3% carbohidrați. Beef Jerky este, prin urmare, o gustare sănătoasă. Este perfectă pentru atleți și pentru dietele “low carb”. Din păcate, procesele de fabricație industrială includ conservanți, coloranți și arome artificiale. Acestea sunt folosite pentru a da un aspect și o aromă naturală cărnii.

Carnea bună este baza pentru un Jerky bun, iar Dry-Aged Beef Jerky este o gustare gourmet. Carnea de vită uscată nu numai că are o aromă mai intensă, dar are și un conținut mai mic de umiditate. Acest lucru asigură un proces eficient și mai rapid. Cu ajutorul frigiderului de maturare a cărnii DRY AGER, puteți determina nivelul individual de maturare a cărnii proaspete și aveți control maxim asupra calității cărnii de vită Jerky.

Trei pași pentru un Jerky perfect

Pasul 1: Alegeți aroma pe care doriți să o aibă Jerky-ul

Alegeți o bucată de carne maturată slabă, fără tendoane și cu un conținut scăzut de grăsime. Congelați un pic carnea înainte de a o tăia fâșii de aproximativ 5 mm grosime și 2 cm lungime cu un feliator de pâine sau de carne. Într-o pungă cu fermoar, fâșiile se  lasă la marinat. Fie că este vorba de sare afumată, miere sau curry cu fructe – în funcție de gustul fiecăruia. Se amestecă bine fâșiile în marinată și se lasă cel puțin 4-6 ore la frigider (sau chiar mai bine, peste noapte). După marinare, carnea trebuie să aibă o culoare gri/neagră.

 

Pasul 2: Tehnica de uscare

Uscarea se face cel mai bine într-un aparat de deshidratare. Dar chiar și un cuptor obișnuit de uz casnic este ok. Indiferent de tehnica pe care o alegeți, carnea trebuie încălzită timp de cel puțin cinci minute la o temperatură de bază de 72°C la începutul procesului de uscare. Doar atunci este cu adevărat lipsită de germeni și protejată împotriva botulismului, a sporilor de mucegai și a bacteriilor.

În funcție de dispozitiv și de grosimea cărnii, procesul durează între 4-8 ore. Verificați consistența cel puțin la fiecare oră. Aceasta este un pas important. Când Jerky-ul nu se mai simte umed și moale, atunci este gata. Fâșiile de carne nu trebuie să se rupă atunci când sunt îndoite. Dacă se întâmplă acest lucru, carnea a fost lăsată prea mult la uscat. Lăsați Jerky-ul să se răcească și apoi introduceți fășiile de carne într-o pungă, pentru a compensa umiditatea.

Pasul 3: Ambalarea

După ce s-a odihnit, Jerky trebuie să fie bine ambalat și depozitat într-un loc uscat, întunecat și răcoros. În pungi cu fermoar, Jerky rezistă cel puțin șase luni. Împachetată în vid, durata de depozitare se dublează sau depozitați carnea uscată într-un borcan cu capac.