5 modalități de conservare a
cărnii de vită Premium Angus

5 modalități de conservare a
cărnii de vită Premium Angus

În acest articol vorbim despre conservarea delicioasă și eficientă a cărnii de vită Angus:

I. Importanța conservării cărnii de vită Angus
II. Sugestii pentru conservarea cărnii de vită Premium Angus

    1. CONGELARE
    2. MATURARE USCATĂ
    3. MEZELURI DE CASĂ
    4. BEEF JERKY
    5. LA GRANIȚĂ/ CONSERVA DE CASĂ

 

 I. De ce este importantă conservarea cărnii de vită

 

Datorită aportului mare de proteine, vitamine și nutrienți, carnea de vită poate avea un rol important în alimentația noastră. Uneori, însă, este dificil să planificăm un meniu variat, cu diverse tipuri de ingrediente, pe parcursul unei săptămâni.

Cheia unei alimentații echilibrate și sănătoase, este organizarea. Iar cel mai ușor mod de a ține pasul cu un meniu variat, este să ai toate ingredientele necesare, la-ndemână. Conservarea alimentelor, este, deci, esențială în acest proces.

 

II. Iată sugestiile noastre pentru a conserva carnea de vită Premium Angus:

 

    1. CONGELARE

Cea mai uzuală și simplă metodă de conservare.
Ușor de realizat și destul de facilă, în funcție de spațiul disponibil.
Pentru congelarea realizată de producător, piesele intră într-un proces de înghețare rapidă, imediat după tranșare. Așa se asigură păstrarea tuturor proprietăților, datorită vitezei de congelare și temperaturii extrem de scăzute care în congelatoarele casnice nu poate fi replicată. Carnea de vită traversează tunelul de congelare în 24 de ore, la o temperatură între -32 și -36 °C, urmând ca apoi să fie depozitată la o temperatură constantă de -18°C.
Odată ce ajunge în gospodării, carnea poate fi ori dezghețată și gătită ulterior sau depozitată în congelator pentru o perioadă de până la un an.

  • Află mai multe despre congelarea cărnii de vită Angus aici: https://premiumangus.ro/blog/congelarea-si-decongelarea-carnii-de-vita/

 

    1. MATURAREA USCATĂ

Metoda Dry-Aging este o metodă clasică de maturare folosită de sute de ani. Carnea de vită se va matura neambalată la o temperatură de cca. 1-3°C și la o umiditate relativă a aerului cuprinsă între  75 și 85%.
Caracteristică distinctă a acestei metode de maturare este pierderea sau scăderea lichidelor din carne. Gustul se intensifică, astfel, prin evaporarea apei. Pentru această metodă de maturare, este foarte importantă, asigurarea condițiilor constante de umiditate și temperatură.
Carnea de vită Angus poate fi ținuită în acest sistem, până la câteva luni. Trebuie menționat, însă, că gustul acesteia se va modifica pe parcursul procesului de maturare, având o aromă tot mai puternică.

  • Află mai multe despre maturarea în sistem Dry-Age aici: https://premiumangus.ro/blog/evolutia-procesului-de-maturare-odata-cu-dezvoltarea-tehnologiei-sistem-dry-age/

 

    1. MEZELURI DE CASĂ

Pastrama de vită, făcută-n casă, poate fi afumată sau natur, fiartă sau crud uscată. E nevoie de o bucată de carne de vită slabă în grăsime precum cele provenite din pulpă (rasol alb). Se poate alege și altă piesă, precum capac sau nucă, sau chiar și mușchiuleț.
Carnea se curăță de pielițe (dacă e cazul) și se tamponează cu un șervet de hârtie. Apoi se îmbracă, ori într-o plasă alimentară (de sfoară), sau într-un ambalaj alimentar cu mucegai (se găsește în comerț). La final se adaugă condimente, din abundență.
Pastrama se dă la rece, într-un vas închis ermetic, dar nu la congelator. Se lasă 3-4 zile cu condimente. Se scoate și se agață afară, la loc răcoros și aerisit și se mai lasă 3 zile, ca să se zvânte. Apoi, se poate pune la afumat sau la uscat.

  • Înceacră o rețetă delicioasă de mezel de casă aici: https://premiumangus.ro/blog/mezel-de-casa-din-carne-de-vita/

 

    1. BEEF JERKY

Carnea uscată sub forma de Beef Jerky are un gust excepțional și este obținută din 100% carne de vită premium. Este un aliment de înaltă calitate, cu un termen de valabilitate mare care se caracterizează printr-un conținut ridicat de proteine și un conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați.
Se alege o carne slabă în grăsime și se taie fășii subțiri care sunt apoi condimentate, după preferințe. Sare este obligatorie în proces, pentru a preveni creșterea bacteriilor, înainte de terminarea procesului de deshidratare. Fășiile de carne sunt așezate fie într-un deshidrator sau într-un loc special amenajat pentru uscarea alimentelor, la o temperatură scăzută (de exemplu o pivniță de alimente).

  • Află cum să pregătești un Beef Jerky delicios aici: https://premiumangus.ro/blog/beef-jerky-o-alternativa-satioasa-si-sanatoasa/

 

    1. LA GRANIȚĂ/ CONSERVA DE CASĂ

Se folosește carne refrigerată, în general slabă în grăsime, dar se poate alege și altceva, după preferințe. Carnea se taie cuburi de aprox. 3x3cm sau puteți folosi direct carnea de vită din shop, denumită gulaș.
Se condimentează cu mirodenii la alegere, însă sarea e esențială (cam 15g de sare, la 1kg de carne) și se amestecă toate într-un bol. Se sterilizează borcanele (Acesta este un pas extrem de important pentru siguranța alimentară, deci vă recomandăm să îi acordați atenția cuvenită), apoi, carnea de vită se îndeasă în borcane, lăsând cam 1 deget grosime, până în buză. Borcanele cu carne, închise ermetic, se așază fie la cuptor pentru gătire, sau într-o oală cu apă, la fiert molcom.